Skip to Store Area:

★ OPHEFFINGSUITVERKOOP: GEGARANDEERD NERGENS GOEDKOPER!    |    OP=OP

Alles over Golftrolleys

Wat kun je hier lezen?

Golftrolleys zijn er in alle soorten en maten. Van compacte 2-wiels golftrolley tot volautomatische elektrische trolleys: Ze bestaan allemaal. Wat heb je aan een golftrolley? Wanneer kies je voor welk model? Alle vragen die je hebt over golftrolleys worden hier beantwoord. 
 

1. De zin of onzin van golftrolleys

2. Twee-wiels golftrolleys versus drie-wiels golftrolleys

3. Golftrolley met aluminium frame versus golftrolley met stalen frame

4. Golftrolleys met kogellagers of zonder kogellagers?

5. Welke golftrolley past het beste bij mij?

6. Golftrolley merken en eigenschappen

 

1. De zin of onzin van golftrolleys 

Golftrolleys worden door buitenstaanders of beginnende golfers vaak als een luxe product gezien voor luie golfers. Dat is volledig onterecht. Golftrolleys zijn bijna onmisbaar op de golfbaan, zeker als je 18 holes loopt.  
 

Gebruik je energie om te golfen, niet om je golftas te dragen
De belangrijkste reden om voor een golftrolley te kiezen zit ‘m in vermoeidheid. Op de wedstrijdbaan loop je flinke afstanden en ook voor mensen die volledig fit zijn vergt het constante optillen en neerzetten van de golftas veel energie. Natuurlijk kom je niet afgepeigerd de golfbaan af, maar golf is een precisie sport. Lichte vermoeidheid in de armen kan grote gevolgen hebben in het golfspel en nét het verschil maken tussen op de green eindigen of 30 meter ernaast. 

Wanneer gebruik je een trolley wel en wanneer niet?
De golftrolley verbetert het golfspel (voor mensen met een normale conditie) vanaf de 9-holes wedstrijdbaan. De meeste golfers die fit zijn kiezen er op een par-3 golfbaan voor om de golftas te dragen. Het is meestal wel toegestaan om de golftrolley op de par-3 golfbaan te gebruiken, maar het wordt als ‘gewoon’ gezien om de golftrolley niet te gebruiken op de par-3 golfbaan. Par-3 golfbanen zijn namelijk kort (weinig lopen dus weinig tillen) en doorgaans loopt men maar 9 holes op een par 3 golfbaan. Het argument van vermoeidheid (zie vorige paragraaf) gaat daarom op de par-3 golfbaan niet op. 

 

2. Twee-wiels versus drie-wiels golftrolleys 

Als je een golftrolley overweegt kiezen de meeste golfers tussen een 2-wiels golftrolley of een 3-wiels golftrolley. Wat zijn de voordelen en nadelen van deze 2 typen golftrolleys? 
 

Voordelen van een 2-wiels golftrolley
Golftrolleys met twee wielen hebben als belangrijkste voordeel dat ze compact zijn. Heb je thuis weinig ruimte voor je golfspullen, of ga je met de fiets naar de golfbaan? Dan is een 2-wiels golftrolley een uitkomst. Een ander voordeel is dat deze kleine en lichte golftrolleys veel goedkoper zijn dan 3-wiels golftrolleys. Zo koop je een 2-wiels golftrolley al vanaf een prijs van 30-40 euro.  

 

Nadelen van een 2-wiels golftrolley
Er kleven ook nadelen aan golftrolleys met twee wielen. 2-wiels golftrolleys zijn kleiner en lichter, als je er een grote golftas zoals een trolleytas op zet wordt de golftrolley gemakkelijk overladen en instabiel. De golftrolley valt dan gemakkelijk om. Zet je een compacte trolleytas of een standbag op een 2-wiels golftrolley dan levert dit meestal geen problemen op.

Een ander nadeel is dat de 2 wiels golftrolley bij stilstand naar voren kantelt, en op het frame leunt. Je moet de 2-wiels golftrolley dus kantelen (naar je toe trekken) en zelf de trolley balanceren. Dit kost energie en is met name minder comfortabel.

Bekijk onze 2-wiel golftrolleys

Voordelen van een 3-wiels golftrolley
Comfort is zonder twijfel de belangrijkste reden om voor een 3-wiels golftrolley te kiezen. Vanwege de 3 wielen balanceert de trolley zichzelf, je hoeft hem alleen te duwen. De frames zijn groter waardoor 3-wiels golftrolleys stabieler zijn en gemakkelijk een grote trolleytas of zelfs een staff bag aan kunnen. De hogere prijs betekent ook dat fabrikanten over het algemeen meer kwaliteit leveren, en de range van modellen (goedkoop tot duur) is veel groter. Er valt dus meer te kiezen. Omdat je de 3-wielsgolftrolley niet zelf hoeft te balanceren is het gewicht minder van belang. Hierdoor zijn deze golftrolleys vaak rijk uitgerust met accessoires zoals een rem, een scorecard-houder, een parapluhouder etc. Dat brengt ons bij het laatste echte voordeel: Omdat een 3-wiels golftrolley groter en van zichzelf stabiel is door de 3 wielen, is het mogelijk om er een golfparapluhouder met golfparaplu op te zetten. Bij regen kun je zo comfortabel en droog onder de paraplu lopen zonder dat je die zelf met een hand moet vasthouden. 

 

Nadelen van een 3-wiels golftrolley
3-wiels golftrolleys zijn fors groter dan 2-wiels golftrolleys. Zo zijn luxe a-merk 3-wiels golftrolleys zoals Fastfold, Qwik Fold of Clicgear qua prijs richting of zelfs over de 200 euro. Daarnaast kosten 3-wiels golftrolleys meer ruimte om te bewaren als je ze niet gebruikt, en het vervoer is minder gemakkelijk. Het is zonder auto eigenlijk niet mogelijk om een 3-wiels golftrolley naast je golfset normaal te vervoeren.  

Bekijk onze 3-wiel golftrolleys

3. Golftrolley met aluminium frame versus golftrolley met stalen frame

Zowel 3-wiels golftrolleys als 2-wiels golftrolleys worden gemaakt met een stalen frame en een aluminium frame. Aluminium golftrolleys zijn duurder omdat het materiaal duurder is, en het productieproces meer ingewikkeld. Stalen frames zijn sterker en minder kwetsbaar voor deuken, maar het nadeel is dat ze zwaarder zijn.

Aluminium golftrolleys zijn iets kwetsbaarder deuken of krassen maar zijn veel lichter. Over het algemeen is het prettiger om een golftrolley met een aluminium frame te hebben. Het iets meer duurzame karakter van een stalen golftrolley weegt niet op tegen het verschil in gewicht. Heb je een beperkt budget? Een stalen golftrolley is altijd veel prettiger dan geen golftrolley!

!!!! Tip !!!
Er worden regelmatig stalen golftrolleys verkocht als aluminium golftrolleys. Als je een aluminium golftrolley besteld, kun je bij het uitpakken een magneet tegen het frame houden. Als de magneet blijft zitten is het een stalen frame, valt de magneet eraf dan is het inderdaad een aluminium frame. Een eenvoudige test met een onbetwistbaar resultaat.
 


4. Golftrolleys met kogellagers of zonder kogellagers?

Gelagerde wielen worden vaak wat belangrijker gemaakt dan het is. Zeker bij een 2-wiels golftrolley doet het er niet heel veel toe of een golftrolley kogellagers heeft of niet.
De ervaring leert dat welk type lager je ook hebt, de trolley meestal eerder is afgeschreven vanwege ouderdom (plastic delen gaan kapot, opklapmechanisme gaat kapot) dan dat de niet-kogellagers versleten zijn.

Bij een 3-wiels golftrolley heb je meer gewicht en meer weerstand (door de 3 wielen) en is het wel prettig door de extra weerstand om wielen met kogellagers te hebben. Vrijwel elke 3-wiels golftrolley is standaard voorzien van kogellagers.

 

5. Welke golftrolley past het beste bij mij?

De keuze voor een golftrolley kan lastig zijn, maar we hebben wel tips voor je. 


Wanneer kies je een 2-wiels golftrolley?

  • Als je net begint met golfen en je nog niet weet hoeveel je het in de toekomst gaat doen

  • Als het belangrijk is dat de golftrolley thuis niet teveel ruimte inneemt

  • Als je van plan bent om weinig gebruik te maken van de golftrolley, het kostenvoordeel van een 2-wiels golftrolley past dan goed bij het geringe gebruik.
     
  • Als je bij je weinig ruimte hebt tijdens het vervoerd van de golftrolley, bijvoorbeeld als je een kleine (sport) auto hebt, of met de fiets naar de golfbaan gaat. 

Bekijk onze 2-wiel golftrolleys


Wanneer kies je een 3-wiels golftrolley?

  • Als je regelmatig of veel gebruik maakt van de golftrolley, op termijn schakelt vrijwel iedereen over naar een 3-wiels golftrolley vanwege het comfort. Het is dan dus zonde eerst een 2-wiels golftrolley te kopen.
  • Als je comfort belangrijk vindt; een 3-wiels golftrolley is stabieler, comfortabeler, kost minder energie om te verplaatsen en elke golftas past er gemakkelijk op.
  • Als je ook bij minder weer (bijvoorbeeld in de herfst) golft, de mogelijkheid om een paraplu op een 3-wiels golftrolley te plaatsen is een enorm voordeel.
Bekijk onze 3-wiel golftrolleys 
 
 

6. Golftrolley merken en eigenschappen
 

Clicgear
Als je regelmatig of veel gebruik maakt van de golftrolley, op termijn schakelt vrijwel iedereen over naar een 3-wiels golftrolley vanwege het comfort. Het is dan dus zonde eerst een 2-wiels golftrolley te kopen. 

Als je comfort belangrijk vindt; een 3-wiels golftrolley is stabieler, comfortabeler, kost minder energie om te verplaatsen en elke golftas past er gemakkelijk op.
Clicgear is een van de topmerken, je ziet Clicgear golftrolleys veel op de Nederlandse golfbanen. Het merk staat garant voor zeer hoge kwaliteit. Een ander voordeel is dat voor Clicgear zeer veel accessoires te koop zijn. De Clicgear 3.5 golftrolley uit 2013 is het meest recente model van Clicgear. Het merk is niet goedkoop, je betaalt ook een beetje voor de naam maar het zijn onverwoestbare golftrolleys waar je echt jaren plezier van hebt.

Stewart Golf Golftrolleys
Dit merk is iets minder bekend maar het behoort ook tot de top A-merken. De Stewart Golf golftrolleys doen niet onder voor die van Clicgear. Ook Stewart Golf kiest ervoor om maar enkele modellen te voeren en alle energie hierin te steken. Stewart Golf trolleys zijn doorgaans completer uitgerust dan Clicgear golftrolleys, en de prijs ligt een stuk lager. Als je dus een topmerk golftrolley wilt met een vergelijkbare kwaliteit als Clicgear, is Stewart Golf een goed alternatief

Fastfold en Legend Golf Golftrolleys
Fastfold en Legend zijn een en dezelfde. Het merk levert meerdere modellen binnen zowel de 2-wiels golftrolleys als de 3-wiels golftrolleys. De kwaliteit van deze golftrolleys is goed, en je betaalt niet voor het merk. Sommige Fastfold en Legend golftrolleys komen uit dezelfde fabriek als bekende A-merken en vaak delen zij hetzelfde design. Een Fastfold of Legend golftrolley is een goede keuze als je wel de kwaliteitsvoordelen van een A-merk zoekt, maar niet het logotje, en de prijs die je daarvoor betaalt.

Stowamatic Golf en Golftrolleys
Stowamatic is een Brits merk, in Nederland relatief onbekend. Stowamatic levert zowel 2-wiels golftrolleys als de 3-wiels golftrolleys. Ook levert het merk zowel aluminium als stalen golftrolleys. Stowamatic is een goed en degelijk B-merk. Zo koop je al vanaf ongeveer 90 euro een 3-wiels golftrolley  van Stowamtic. Een prijs die bij a-merken ondenkbaar is.