Skip to Store Area:

★ OPHEFFINGSUITVERKOOP: GEGARANDEERD NERGENS GOEDKOPER!    |    OP=OP

Alles over Golfclubs

Wat kun je hier lezen?

Hier lees je alles over golfclubs. We behandelen de zin en onzin over golfclubs, leggen de benamingen uit en leren je alles wat je graag wil weten over golfclubs. Zo helpen we je om een geïnformeerde beslissing te maken bij het zoeken naar golfclubs en het kopen van golfclubs.
 

1. Feiten en fabeltjes over golfclubs

2. De juiste golfclubs of golfset kiezen als beginner

3. Onderdelen en benamingen van golfclubs

4. Eigenschappen van golfclubs: Flex, loft, lie

5. Verschillende soorten ijzers

6. Alle typen golfclubs op een rijtje

7. Tabel met eigenschappen per golfclub (loft en afstand)

 

1. Feiten en fabeltjes over golfclubs en de kwaliteit van golfclubs 

De kwaliteit van je golfclub bepaalt voor een deel het spel op de golfbaan. Toch wordt er met name door beginnende golfers teveel verwacht van golfclubs. Het resultaat is dat beginners met dure a-merk golfclubs over de golfbaan lopen. In dit hoofdstuk leggen we uit wat feiten en wat fictie is als het gaat om golfclubs. 
 

Wanneer zijn golfclubs NIET de oorzaak van 'slecht' golfspel?
Het aanleren en goed onderhouden van de swingtechniek is de basis van het golfspel. De irritatie van een speler richt zich vaak op de golfclubs als het niet goed gaat. In veel gevallen heeft de kwaliteit van het golfspel maar weinig te maken met de golfclubs. Tiger Woods zal met een goedkope instap complete golfset nog steeds ruim onder par slaan. Veel oefenen op de driving range en regelmatig spelen is bepalender voor het geleverde golfspel dan het golfmateriaal. Laat je dus niet verleiden als beginnend golfer om grof te investeren in dure A-merk golfclubs

Voor beginnende golfers, tot golfers met grofweg handicap 30, kan als vuistregel worden gehanteerd dat het nooit aan de golfclubs ligt. Pas onder de handicap 30 zal een golfer over het algemeen pas ‘beter zijn’ dan de goedkoopste golfset. Met een complete golfset van rond de €300,- (dus alles in 1x gekocht in een pakket) ligt dit punt nog lager (dus bij een lagere handicap).

Met name bij de “kort spel-golfclubs” zoals wedges en irons zijn de verschillen met duurdere golfclubs klein. Voor de lange golfclubs als drivers en fairway woods is eerder een kwaliteitsverschil tussen goedkoop en duur te merken. Overigens is dit zeker geen reden voor een beginnend golfer om dan toch te investeren in dure woods, want als beginnend golfer gebruik je de driver of fairway woods vrijwel niet. Ja, je pakt ze een keer uit je golftas omdat het leuk is maar op de golfbaan is veel meer ervaring en les nodig om goed gebruik te maken van woods. Nadat je de woods als beginnend golfer tijdens een rondje op de grote golfbaan hebt uitgeprobeerd stel je meestal zelf vast dat je ze beter nog een tijdje in de schuur kan zetten.

 

Bekijk onze complete Golfsets
 

Wanneer zijn golfclubs WEL de (hoofd)oorzaak van 'slecht' golfspel?
Er zijn een aantal gevallen waarbij het materiaal wél de terechte zondebok is van slecht golfspel. Deze oorzaken behandelen we hier één voor één.

 • Je speelt ten onrechte met golfclubs met stalen shafts

  De shaft is de ‘stok’ van de golfclub. De shaft kan ‘graphite’ (grafiet) of ‘steel’ (staal) zijn. Voor oudere golfers en jongere golfers die nog niet uitgegroeid zijn, zijn stalen shafts vaak te zwaar. Het gevolg is dat je teveel kracht moet gebruiken om de golfclub te beheersen. Dit leidt tot slechte slagen, fors minder afstand kunnen halen, en dat je na 10 holes vermoeide armen krijgt. Voor deze oudere en jongere golfers zijn graphite shafts daarom sterk aan te raden.

  Voor dames worden standaard bijna alle golfclubs in graphite aangeboden, de reden hiervoor is dat dames over het algemeen een minder krachtige swing hebben en zodoende eerder nadeel dan voordeel hebben van stalen shafts. Zeer fitte en sportieve dames kunnen wel profijt hebben van stalen shafts, echter, het aanbod van dames golfclubs met stalen shafts is zeer klein.

  De vuistregel is dat heren tussen de 20 en 60 jaar oud met een behoorlijke conditie het beste af zijn met stalen shafts op hun golfclubs. Dames zijn op een uitzondering na beter af met graphite shafts.
   

 • Je speelt ten onrechte met golfclubs met graphite shafts
  Graphite shafts zijn lichter dan stalen shafts. Met name bij goedkopere graphite golfclubs zijn de shafts vaak meer buigbaar (dat noemt men de flex). Ben je wat ouder of juist nog niet volgroeid dan zijn graphite shafts een goede keuze. Ook voor dames is de graphite shaft bijna altijd de juiste keuze. Echter, ben je een ‘jonge fitte kerel’ en speel je met graphite shafts, dan is de kans groot dat ze te flexibel zijn voor jouw swing. Dit betekent dat in een snelle swing en door teveel toevoeging van kracht de golfclub in de slag teveel verbuigt. De kop van de golfclub gaat dan zwabberen en de golfslag wordt onnauwkeurig. 

  Daarnaast heb je nog een nadeel als je met graphite shafts speelt terwijl je eigenlijk met staal moet spelen: De afstand die de golfbal aflegt wordt bepaalt door de overbrenging van energie op het moment van afslaan. Als de massa (dus het gewicht) van de golfclub groter is wordt meer energie overgebracht, en dus komt de golfbal verder. Als je dus zonder reden met graphite speelt komt je simpelweg minder ver met de golfbal.

  De vuistregel is dat junioren, ouderen en dames voordeel ondervinden van het golfen met graphite shafts. 

Flex

 • Je golfclubs hebben de verkeerde lengte 
  Nederlanders zijn gemiddeld erg lang. Een golfset met standaard lengte is grofweg ontworpen voor golfers met een lengte van 1.70 tot 1.85. Ben je kleiner of langer dan dat, dan komen de golfclubs onder de verkeerde hoek te staan.
  Het effect is dat de zool (onderzijde van de golfclub) niet meer gelijk met de grond uitkomt. Ook is de lengte van de shaft (de steel) dan te kort of te lang waardoor je als golfer de golfclub moet compenseren met een verkeerde houding. Een verkeerde houding leidt nooit tot betere resultaten. Er zijn geen absolute waarheden over de lengte van golfclubs omdat naast de lengte van het lichaam de lengte van de armen net zo belangrijk is.
  Golfmagazijn heeft een volledige sectie ‘Alles over custom fit golfclubs’ waarin je met een simpele meetinstructie kunt ontdekken wat de juiste lengte golfclubs voor jou is. Hier vind je alle details over custom fit golfclubs (ofwel maatwerk golfclubs). 

 

De juiste clubmaat

Ben je langer dan 1.85m of korter dan 1.70m neem dan zeker een kijkje in ‘Alles over custom fit golfclubs’.

Bekijk onze maatwerk clubs

  

2. De juiste golfclubs of golfset kiezen als beginner

Er kan gediscussieerd worden over de vraag of een beginnend golfer nu juist wel of niet moet investeren in golfclubs of een complete golfset. Omdat er een enorm verschil zit tussen een goede keuze en het verkwisten van je geld, leggen we hier uit welke overwegingen je als beginnende golfer moet laten meewegen voor je golfclubs of een golfset koopt.
 

A-merk golfclubs zijn meestal een verkeerde keuze
Bij grote merken als Taylor Made en Callaway betaal je een heel fors deel voor het merk en de marketingmachine van die golfmerken. Natuurlijk geeft het een goed gevoel om met een glimmende Ping golfset op de golfbaan te lopen, maar weet dat je flink voor dit uiterlijk vertoon betaalt. Natuurlijk is het zo dat de grote golfmerken veel geld in onderzoek en innovatie investeren, maar 1 jaar later zijn die innovaties doorgaans gekopieerd door B-merken. De verschillen tussen golfclubs zijn dermate klein dat je op een zeer hoog niveau moet golfen om het verschil écht te merken. 

Een leuk feit is dat een gemiddelde golfer in het eerste jaar van zijn golf-carrière 1 tot 2 golfclubs stukslaat. Niets geks, want op een off-day sla je als beginnend golfer regelmatig de golfclub diep de grond in. Hierin verschillen a-merken niet van b-merken: de shaft zegt dan weleens “krak”. Je kan er waarschijnlijk om lachen als je een betaalbaar golfsetje hebt gekocht, maar bij een Callaway of Ping golfclub heb je al snel €80,- tot € 200,- schade. Doodzonde.

Voor een beginnend golfer is het vanuit het oogpunt van de juiste keuze maken in ieder geval onzinnig en zelfs een verspilling van geld om in een a-merk golfset te investeren, je bent echt beter af met een goedkopere golfset. Doe het dus niet en besteed je kostbare euro’s aan golflessen en afslaan op de driving range: Daar heb je als beginnend golfer wel echt wat aan!

 

Budget voor golfclubs of golfset bepalen
Dat het zonde is om dure a-merk golfclubs te kopen als beginner hebben we in de vorige paragraaf uitgelegd, maar dat beantwoord niet de vraag wat wél een juiste keuze is voor jou als beginnende golfer. Er zijn een aantal afwegingen die je moet maken voordat je besluit wat je budget is:

 • Ben je van plan om veel te gaan golfen? Zo ja dan is het logisch om meer uit te geven dan wanneer je nog moet gaan besluiten of de golfsport voor jou iets van de lange termijn is. 
   
 • Wat is je budget? Heb jij geld als water dan maakt het vanzelfsprekend minder uit wat je uitgeeft aan golfclubs. Beschik je over een beperkt budget, weet dan dat een instap golfset echt net zo goed is als een a-merk golfset zolang je beginner bent. Heb je een ruim budget, investeer dan liever in goede golfschoenen, een golftrolley en handige golfaccessoires. Daar haal je een veel groter effect mee.
   
 • Ben je vrij lang of juist vrij kort? Je kunt bij een ‘afwijkende’ lengte beter direct investeren in golfclubs met de voor jou juiste lengte. Dat kost wat geld maar de consequenties van het aanleren van een verkeerde techniek door te lange of te korte golfclubs is vaak groot en moeilijk af te leren. Golfmagazijn heeft een aparte categorie hiervoor: Custom Fit  golfclubs.

 

Als je hebt bepaald wat een reëel budget is, houd dan de volgende normbedragen aan:
 

Je wilt weinig spelen, of moet nog besluiten of golf echt jouw sport is

Koop een complete golfset van € 150 tot maximaal € 250,-

Je bent erg enthousiast en wilt je graag snel ontwikkelen

Koop een complete golfset van € 250 tot maximaal € 400,-

Je bent een talent en ontwikkelt je snel, je wilt veel gaan spelen en hebt ambitie

Koop een complete golfset vanaf € 350,-

 

Alhoewel deze normbedragen goed passen bij de toekomst adviseren wij nog altijd aan elke speler, om gewoon een complete golfset van minder dan € 200,- te kopen. Ga lekker spelen, sla eens een club aan stukken en koop, als je je ontwikkelt en het enthousiasme blijft, een mooie golfset van € 300- tot € 500,-, of switch tegen die tijd naar losse golfclubs. 
 

Je voorkeur voor golfclubs ontwikkelt zich pas als je ervaring krijgt
Nog een reden om niet teveel geld uit te geven aan dure golfclubs als beginnend golfer is de golfclub voorkeur. Golfclubs hebben verschillende eigenschappen. Als je je een hobby voorstelt waarin je heel bedreven bent is de vergelijking makkelijker. 

Denk aan Skien: Als beginnende skiër ben je niet in staat om een verschil te voelen tussen het topmodel van STÖCKL en een instap modelletje van Atomic. Pas als je echt leert skiën ga je verschil merken. Ook ga je een voorkeur ontwikkelen voor off piste of juist race skiën. Het voert wat ver maar met golfclubs is het niet anders. Je weet als beginnend golfer vaak dus nog niet wat je prettig zal vinden. Koop je dus nu een a-merk golfset van € 1.000,- is de kans aanwezig dat je enkele jaren later ontdekt dat de golfclubs niet aansluiten bij jouw speelstijl. Zonde.

Bekijk onze complete Golfsets

 3. Onderdelen en benamingen van golfclubs

Een golfclub bestaat uit 3 componenten: Een handvat (de grip), een steel (de shaft) en een clubhoofd (de kop). Er zijn ook sub-benamingen waarmee een onderdeel van een van deze componenten wordt bedoeld: Zo heeft de kop van de golfclub een hiel, een teen en een zool. Deze termen leggen we uit bij de golfclub-termen in de volgende paragraaf.

 • De grip 

  De grip is er in verschillende diktes, materialen (rubber, leer, synthetisch), stroefheid en hardheid te krijgen. De grip voor een normale putter mag afgeplat zijn, maar voor alle andere soorten golfclubs moeten de grips een ronde diameter hebben. De grip zit altijd op de shaft gemonteerd en is meestal van een rubber-achtige kunststof gemaakt. De functie van de grip is om letterlijk grip te hebben op de golflclub.

  Vrijwel alle golfers spelen met standaard grips, dames met standaard dames-grips en heren met standaard heren-grips. Heren met grote handen (handschoenmaat XL of groter) kunnen gebaat zijn bij JUMBO of XL grips. Bij deze grips is de diameter groter wat aansluit bij grote handen. De meeste standaard golfsets worden alleen geleverd met standaard grips en in de praktijk werkt dit goed voor iedereen.

 • De shaft
  De shaft is de steel van de golfclub. Voor de shaft wordt staal of graphite gebruikt (graphite is carbon al dan niet gemengd met andere kunststoffen). De keuze voor een stalen- of graphite shaft wordt bepaald door het gewenste gewicht van de club en niet door de gewenste flexibiliteit, in tegenstelling tot wat velen denken. Lees meer over flexibiliteit (golfclub flex) binnen deze paragraaf onder Flexibiliteit van de shaft.

 • De kop van de golfclub
  De koppen van een driver, wood (fairway wood) en de hybrid golfclubs zijn meestal gemaakt van roestvrij staal (RVS), titanium of aluminium. De meeste koppen van irons zijn gemaakt van staal of roestvrij staal. 

  De kop van een golfclub is onder te verdelen in een hals (hosel) waar de shaft in komt, het blad (face) waar de golfbal wordt geraakt en het lichaam (body) dat de rest van de kop vormt. Verder wordt de clubkop zelf onderverdeeld in de zool (sole), de teen (toe) en de hiel (heel). De zool is de onderzijde (waar bij de ijzers het nummer staat (bijvoorbeeld '7'), de teen is het uiteinde en de hiel, en zit recht onder de shaft. Verglijk de golfclub met een voet en je weet waar deze benamingen vandaan komen

Bekijk al onze golfclubs

4. Eigenschappen van golfclubs: Flex, loft, lie

Bij het leren over golfclubs zijn de loft, lie en de flex vaak het meest verwarrend. Hieronder lees je wat deze dingen nou precies zijn. 


Wat is Flex (ofwel Flexibiliteit van de shaft)?
Zowel stalen shafts als graphite shafts zijn verkrijgbaar in verschillende mate van flexibiliteit (souplesse), van erg stijf tot heel soepel. Hiervoor worden vaak de termen X-Stiff, Stiff, Regular, Medium of Average en Lady Flex gebruikt. Op Golfmagazijn.nl gebruiken wij de Nederlandse termen (Extra Stijf, Stijf, Standaard en Senior (extra soepel)).

In de golfindustrie zijn deze indicaties voor de flexibiliteit van de shaft echter niet gestandaardiseerd. Dit houdt in dat een 'stijve' shaft van fabrikant A net zo soepel kan zijn als de 'standaard' shaft van fabrikant B.
 

Wat is loft?
De loft is de hellingshoek waarmee het blad achterover helt t.o.v. de loodlijn van het blad van de golfclub. In minder moeilijke worden betekent een lage loft (dus bijvoorbeeld 10 graden) dat het blad van de golfclub bijna recht staat, de golfbal wordt dan dus recht vooruit geslagen in de golfslag. Bij een hoge loft (bijvoorbeeld 48 graden) wordt de golfbal onder een schuine hoek (dus met een grotere boog) geslagen bij de slag.

Waarom hebben golfclubs verschillende lofts?
Bij golf maakt de speler eigenlijk altijd dezelfde slag, in kracht of snelheid van de slag zou eigenlijk geen variatie moeten zitten. De afstand die een golfer slaat moet worden bepaald door de loft van de golfclub.
Het verschil tussen golfclubs is meestal ongeveer 4 graden (dus een ijzer 5 staat 4 graden rechter dan een ijzer 6). Het verschil in afstand dat daardoor veroorzaakt wordt is ongeveer 8-12 meter. Je zal bij eenzelfde swing met een ijzer 4 dus 8-12 meter verder (moeten) slaan dan met een ijzer 5.

Loft
 

Wat is Lie?
De Lie is de hoek die de zool van de golfclub maakt ten opzichte van de shafts. Het is de bedoeling dat de zool van de golfclub gelijk uitkomt met de grond in een golfslag. Als de lie verkeerd is komt de zool van de golfclub vaak niet recht op de grond uit waardoor je dus met een deel van de golflcub de grond toucheert, en een deel niet. Dit heeft grote nadelige gevolgen voor de golfslag. De enige situatie waarin je een verkeerde lie hebt, is als je golfclubs te kort of te lang zijn. De lengte van golfclubs en de lie hangen altijd met elkaar samen. Een lie aanpassing gaat altijd gepaard met custom fitten (het op maat maken van golfclubs). Ook hebben standaard verlengde golfsets een andere lie dan standaard golfsets.

 
Hoe weet ik of mijn (lengte of) lie verkeerd is?

Zoals gezegd is de lie nooit alleen verkeerd, lengte van de golfclub en lie hangen met elkaar samen. Golfclubs van een verkeerde lengte herken je simpel: Je moet overdreven gebogen staan als je te lang bent of juist te rechtop als je klein bent. Qua golfslag herken je een verkeerde lie aan een constante afwijking naar links of naar rechts (de afwijking moet altijd dezelfde kant op zijn).

Lie

 Bekijk onze maatwerk clubs

 5. Verschillende soorten ijzers

Twee soorten irons: Blade en Cavity Back
Irons zijn in "blades" en "cavity-backs" te verdelen. Bij een blade is het materiaal van het lichaam en daarmee het gewicht min of meer gelijkmatig (met enige concentratie vlak achter het middelpunt van het blad) over de hele vorm van het lichaam verdeeld.

Bij een cavity-back is het materiaal zoveel mogelijk bij de teen, de hiel en de zool geplaatst (langs de buitenranden) waardoor er een "uitgeholde" ruimte (de cavity = Engels voor holte) achter het blad van de golfclubkop ontstaat. Dit wordt gedaan om de golfclubkop zoveel mogelijk weerstand te geven tegen het wegdraaien van de clubkop als de golfbal niet precies in het midden van het clubblad wordt geraakt. Hierdoor zal de bal bij een slag buiten het middelpunt van de golfclubkop toch beter wegkomen, en meer in de bedoelde richting wegvliegen.
Golfclubs met een cavity-back zijn vergevingsgezinder dan blade golfclubs. Binnen de cavity-backs is er ook veel variatie. Fabrikanten verzinnen namen en uiterlijkheden om hun cavity-back als bijzonder aan te merken. In de praktijk is dit verschil niet dusdanig dat het veel uitmaakt.
Tegenwoordig zijn de meeste ironsets volgens het cavity-back ontwerp gemaakt, omdat hier veel meer vraag naar is.


Moment of Inertia (MOI)
Hoe groter de golfclubkop, hoe verder het zware materiaal van de kop van het middelpunt van het blad is geplaatst, des te groter is de weerstand van de kop tegen het wegdraaien van het blad als de bal buiten het middelpunt van het blad wordt geraakt. Deze weerstand wordt ook wel met het MOI (Moment Of Inertia) genoemd. Golfclubs die worden aangeduid met een hoge MOI zullen dus stabieler zijn in hun slag, ook als de bal niet in het middelpunt van het blad wordt geraakt. Golfclubs met deze eigenschappen zijn erg geschikt voor beginnende golfers.

Bekijk onze irons

 6. Alle typen golfclubs op een rijtje

In de golftas mogen wanneer je de baan op gaat maximaal 14 golfclubs zitten. Je mag natuurlijk wel meer golfclubs bezitten. Afhankelijk van het type golfbaan dat je loopt, kies je vooraf de golfclubs die je meeneemt. De meeste golfers bezitten vanzelfsprekend gewoon 1 golfset.


Er bestaan maar 3 soorten golfclubs
Een gemiddelde golfset bevat al snel 11-14 golfclubs. Toch zijn er maar 3 soorten golfclubs. 

 • Woods (houten) 
  Onder de woods vallen alle golfclubs met een ‘holle kop’. Zo zijn drivers woods, maar ook de fairway woods (wood 3, 5 en 7) vallen onder de woods. Een nieuwe categorie van golfclubs zijn de hybrids of rescue woods. Dat zijn kleine woods die ter vervanging van normale irons dienen. Aangezien zij een holle kop hebben rekenen wij die tot de soort ‘woods’. De meest gebruikte wood is de driver waarmee door ervaren spelers wordt afgeslagen vanaf de tee-box.  
  Bekijk onze woods


 • Irons
  De meeste golfers slaan af met irons, maar het doel van irons is om het spel door de golfbaan (op de fairway) te maken. Het deel tussen tee-box tot op de green wordt vrijwel volledig met irons gespeeld. Op basis van de afstand die geslagen moet worden kiest de golfer een iron met een bepaalde loft (hoek). Voor een korte slag kies je bijvoorbeeld een Iron 9, voor een lange slag een iron 4. De wedges die golfers gebruiken voor de echt korte slagen of slagen uit de bunker worden wedges genoemd. Bij een wedge wordt de golfbal bijna geschept, waardoor hij ook bij een harde slag bijna recht omhoog komt. Zo kun je dus wel vol slaan zonder veel afstand af te leggen: Dat is van groot belang als je in de buurt van de hole ligt. 

  Bekijk onze irons


 • Putter
  De putter heeft een platte clubkop en is als enige golfclub niet bedoeld om een echte swing mee te maken. De putter gebruik je om op de green (het kort gemaaide deel rond de hole) de bal over de grond naar de hole te laten rollen. Golfers hebben altijd maar 1 putter bij zich. 
  Bekijk onze putters 
 


Welke golfclubs zitten er in een ‘volledige golfset’?
Meestal bestaat een volledige golfset uit de volgende 14 golfclubs:

 • Driver
 • Fairway woods nrs. 3 en 5
 • Hybrid 4 en/of 5
 • Irons 4 t/m 9,
 • Pitching Wedge, Sand Wedge en Lob Wedge
 • PutterWelke golfclubs zijn er allemaal?

 • Driver (ofwel Wood 1)
  De langste golfclub met de minste loft voor een maximale afstand bij de afslag van de tee. De lage loft staat voor een lage hoek, het blad van een driver staat dus bijna recht. De meeste drivers hebben een loft (hoek) van 10-14 graden. 

  Bekijk onze Drivers ›
   
 • Fairway Woods
  Drivers hebben een te grote golfclubkop om daarmee de bal op de fairway te kunnen slaan. Fairway woods lijken op een driver met een kleinere kop en worden gebruikt voor de lange slagen door de golfbaan heen, of voor de afslag op een par 3 hole waar de afstand te klein is voor een driver. In de praktijk is het gebruik van fairway woods sterk afgenomen door de introductie van betere irons (ijzers), maar met name de introductie van hybrid woods (zie volgende)

  Bekijk onze Fairway Woods ›
   
 • Hybrid Irons (Hybride Wood, Rescue Wood, Utility Wood)
  Dit type golfclub wordt door verschillende merken of in verschillende landen anders genoemd. De meest gebruikte term is hybride golfclub, of kortweg hybrid. De termen utility wood (wat staat voor breed bruikbaar) en rescue wood (helpt je uit de problemen, met name in de rough) worden ook gebruikt, en zijn uitwisselbaar. De Hybrid lijkt op een fairway wood maar heeft de eigenschappen van een iron. Dat betekent dat de kop hol is, maar de lengte en loft (hoek) gelijk is aan die van een iron.
 • Hybrids worden meestal gebruikt als vervanging van de lagere irons (3,4,5) maar ze kunnen een complete golfset vervangen (dus ook 6,7,8,9 en zelfs de Pitching Wedge en Sand Wedge). Hybrid golfclubs zijn erg populair omdat ze vergevingsgezind zijn, makkelijker te controleren en omdat ze door hun vorm over de grond ‘glijden’ waar irons gemakkelijker de grond ‘in’ gaan tijdens een slag.
  Daarnaast zijn hybride golfclubs breed inzetbaar; waar fairway woods alleen op de strakgemaaide fairway gebruikt kunnen worden zijn hybrids ook geschikt om mee vanuit de (lichte) rough te slaan. Tegenwoordig worden in veel golfsets de fairway wood 4 en 5 vervangen door een of meerdere hybride golfclubs.

  Bekijk onze Hybrid Irons ›
   
 • Irons
  Irons zijn er voor slagen vanaf de fairway of vanuit de (lichte) rough waarbij een bepaalde afstand met hoge zuiverheid moet worden gespeeld. Gemiddeld bestaat 80% van een golfset uit irons.

  Hoe hoger de loft, des te hoger het nummer van een golfclub is. Naast de normale Irons 4 of 5 tot en met 9 die in vrijwel elke golfset zitten, vallen ook de wedges onder de categorie irons. Toch worden de wedges door de meeste golfers gezien als een losse categorie, waarschijnlijk omdat de naam verschilt van irons.

  Bekijk onze Irons ›
   
 • Wedges (categorie irons)
  Wedges zijn golfclubs die een hele stijle hoek ofwel een hele hoge loft hebben. Dit betekent dat ze de bal stijl omhoog spelen. Met name als je dicht bij de hole bent is het heel belangrijk dat de golfbal niet teveel afstand aflegt. Ook als je over een boom of een ander obstakel moet spelen wil je vaak weinig afstand maar veel hoogte maken. Op die momenten gebruik je wedges. Er bestaan 4 soorten golf wedges.

  - Pitching Wedge
  Deze wedge heeft de laagte hoek (binnen de wedges) met een loft van +- 46°. Deze wedge is bedoeld om de pitch slag mee te maken, een bepaalde techniek waarbij de swing korter wordt gemaakt om teveel overbrenging van kracht te voorkomen. De pitching wedge kan ook gebruikt worden om normaal mee te slaan: een volle slag met een pitching wedge resulteert in een afstand van 82-101 meter.


  - Gap Wedge
  Heel weinig golfers hebben een gap wedge. De reden is dat hij weinig toevoegt omdat de loft precies tussen de (meer standaard) pitching wedge en sand wegde in zit. Met een gemiddelde loft van 50° tot 52° haalt deze golfclub bij een volle slag 77 tot 92 meter


  - Sand Wedge
  De Sand Wedge zit net als de Pitching Wedge in vrijwel elke standaard golfset. Zoals de naam doet vermoeden is dit de aangewezen golfclub om een golfbal mee uit de bunker te slaan. Deze wedge kan ook worden gebruikt voor "normale" slagen waarbij de golfbal met name hoogte moet krijgen in plaats van afstand (over een boom bijvoorbeeld). Met een gemiddelde loft van 56° haalt deze golfclub bij een volle slag 73 tot 82 meter


  - Lob wedge
  Dit is een van de meest handige golfclubs die je kunt hebben maar helaas hebben relatief weinig golfers een Lob Wedge in hun golftas zitten. Als de golfbal nog op de fairway ligt, maar toch al dicht bij de green ligt, is een veel voorkomend probleem dat de golfer over de green heen slaat. De Lob Wedge laat de golfbal bijna recht omhoog komen waardoor de afstand heel zuiver in te schatten is. Met een gemiddelde loft van 60° haalt deze golfclub bij een volle slag 56 tot 72 meter. Het is gemakkelijk om met een iets minder harde slag de afstand gecontroleerd terug te brengen tot 30-40 meter.


  Bekijk onze Wedges ›
   
 • Chipper
  Een speciale golfclub om de bal die vlak bij de green ligt om dicht bij de hole te kunnen chippen. De golfclub lijkt qua uiterlijk op een putter en ook de slag lijkt ook op een slag met een putter. Chippers worden zelden gebruikt door de gemiddelde golfer. 
   
 • Putter
  Een speciale golfclub om de bal op de green met grote precisie in de hole te kunnen laten rollen. Er zijn twee soorten putters:

  - Blade putters
  Blade putters zijn de klassieke putters. Ze hebben een kleine kop (vandaar de term blade, wat mes betekent). Het nadeel van een blade putter is dat hij minder stabiel is waarmee de golfer goed en precies moet kunnen putten. Het voordeel is dat hij niet lomp is waardoor veel meer gevoel en effect in de golfbal gelegd kan worden tijdens de put. Als vuistregel zijn blade putters meer geschikt voor gevorderde golfers.


  - Mallet putters
  Mallet putters zijn inmiddels erg populair geworden. Deze putters hebben een grote golfclubkop, ze zijn te verkrijgen in allerlei vormen. De grote kop zorgt voor meer gewicht en met name meer stabiliteit in de put. Het is dan weer lastiger om veel gevoel of effect in de put te leggen.

  Bekijk onze Putters ›

 

7. Tabel met eigenschappen per golfclub (loft en afstand)

 

Naam GolfclubType

Graden va

het blad

afstand
Driver / Houten 1

Driver

8.5 - 12

183 - 219m

Houten 3

Fairway woods

15

174 - 201m

Houten 5

Fairway woods

19

155 - 174m

Houten 7

Fairway woods

21

146 - 165m

Houten 9

Fairway woods

23

131 - 148m

Hybride 1

Fairway woods

14 - 16

170 - 200m

Hybride 2

Rescue woods

17 - 19

160 - 180m

Hybride 3

Rescue woods

20 - 22

150 - 170m

Hybride 4

Rescue woods

23 - 25

143 - 160m

Hybride 5

Rescue woods

26 - 28

135 - 150m

Hybride 6

Rescue woods

29 - 30

130 - 145m

Ijzer 1

Long-Iron

17

174 - 202m

Ijzer 2

Long-Iron

18

174 - 202m

Ijzer 3

Long-Iron

20

155 - 183m

Ijzer 4

Long-Iron

23

146 - 174m

Ijzer 5

Mid-Iron

26

137 - 155m

Ijzer 6

Mid-Iron

30

128 - 146m

Ijzer 7

Mid-Iron

34

119 - 137m

Ijzer 8

Short-Iron

38

110 - 124m

Ijzer 9

Short-Iron

42

101 - 119m

Pitching Wedge

Wedge

46

82 - 101m

Gap Wedge

Wedge

50 - 52

77 - 92m

Sand Wedge

Wedge

56

73- 82m

Lob Wedge

Wedge

60

56 - 77m

Putter

Putter

1

-